2011. február 10., csütörtök

A szokások hatalmában



Mindennapi életünk során kifejlesztett gyakorlati minták, szokások általában nem túl érdekes dolgok, mégis érdemes alaposabban szemügyre venni őket, mivel ha tudatosan valami mást teszünk helyettük, kizökkenünk a megszokott kerékvágásból. Ha változtatni akarunk az általunk negatívnak, destruktívnak tartott szokásainkon, az nem elég hozzá, hogy kijelentjük: Most minden másképp lesz, vagy többé nem teszem meg.
Sajnos, ezek a viselkedési minták mindaddig ismétlődni fognak, míg valamit másképp nem teszel. Pl. Ha túl sokat eszel, mikor valaki megbánt, mikor rosszban vagy magaddal. Törd meg ezt a mintát, hogy ilyenkor benyúlsz a hűtőbe, és az ott lévő dolgokat behabzsolod. Tegyél valami mást, húzd fel a cipőd, és menj el sétálni. Ezzel, hogy felismered életed egy nem kívánatos szokását, és valami teljesen más dolgot teszel ahelyett, hogy újra az ismétlődés áldozatává válj, megtöröd azt.
Minden egyes szokás, minta, addig ismétli önmagát, míg alaposan szemügyre nem vesszük annak működését, és valamilyen szokatlan cselekedettel meg nem változtatjuk azt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése