2012. január 24., kedd

Szeresd önmagad!


,,Minden a gondolkodás módjától függ. Minden a gondolkodásból indul ki, mindent ez irányít és teremt. Aki helytelenül szól, vagy cselekszik, azt úgy követi a szenvedés, mint a kerék az igavonó patáját”

Minél magasabb a rezgésterünk, annál kevésbé lesz úrrá rajtunk a kétely, a bánat, vagy a reménytelenség. Az optimális rezgésteret a leggyorsabban azzal teremtjük meg, ha megdicsérjük magunkat. Ez nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk. Tetteinket általában nem szoktuk nagydobra verni. A társadalmi normák szerint valószínű nem is neveltek minket erre, elképzelhető, hogy gyakran figyelmeztettek minket arra, hogy az öndicséret nem célra vezető. Már gyerekfejjel azt hallgattuk: ,,nyugtával dicsérd a napot” vagy ,,az önteltségnek nagy az ára.” Rengeteg ilyen mondást ismerünk, amelyek kordában tartották örömeinket, és arra szolgáltak, hogy ellenőrizhetővé tegyenek minket. A későbbiekben mi is átvettük e gondolkodásmódot, ami annyira a vérünkké vált, hogy azóta már mi figyelmeztetünk másokat, ha netán túlságosan büszkék lennének teljesítményükre vagy féktelenül boldogok lennének miatta. Nem csoda, hogy ezt tesszük, hiszen erre neveltek minket: ne legyünk nagyképűek, ne dicsekedjünk vagy pláne elbizakodottak. Néha már talán az is előfordul, hogy annyira kritikus szemmel tekintünk magunkra, hogy még másoknak sem hiszünk, amikor megdicsérnek. Tehát nem tudunk büszkék lenni magunkra, ráadásul mások elismerését is elutasítjuk. Ha mi nem tiszteljük magunkat, nem tisztel minket senki.

Mit gondolsz, milyen rezgésteret teremt az ilyen gondolkodás? Szerinted, lehet így olyasmit vonzani az életünkbe, amire büszkék lehetnénk? Persze, hogy nem. Ezért itt az ideje, hogy felhagyjunk ezzel az önmegtartó viselkedéssel.

Írd fel egy papírra, vagy könyvbe, hogy titokban mire vagy büszke. Emeld ki az előnyös tulajdonságaidat. Ezután gondolkodj el azon, hogy mire lennél még büszke, ha megengedhetnéd magadnak. Olvasd végig lassan a listádat, figyeld milyen érzéssel tölt el. Érezd a benned rejlő erőt, büszkeséget. Csodálatos, hogy ennyi mindent elértél.

Meg fogsz lepődni, mennyi sikered volt eddigi életedben. Minél több jut eszedbe, annál jobb. Ugyanis ezek a felismerések jelentik jelenlegi és jövőbeli lehetőségeidet. A felsoroltakra képes vagy, mind a mai napig, még akkor is, ha egy időre meg is feledkeztél róla. Öntudatlanul elhatárolódtál ettől az energiától. Hangolódj rá ismét! Abban a pillanatban, mikor eszedbe jut, mikor megérzed azt a régi felemelő érzést, amikor felidézed az egykori képeket, újra a régi képességeid birtokában vagy.

A gyakorlat hatását fokozhatjuk, ha valaki másnak meséljük el, mennyi remek vonást látunk benne. Elmondhatjuk, miért szeretjük, mit találunk benne rokonszenvesnek, és mennyi pozitívumot fedeztünk fel benne. Mert biztos találunk benne jót, még akkor is, ha nem igazán ismerjük az illetőt. Ez a gyakorlat eredményeképp sugárzó, mosolygó arcokat fogunk magunk körül látni. Hirtelen közelebb kerülünk egymáshoz. Végső soron magunkhoz kerülünk közelebb. Egyetlen pillanat alatt gyökeresen megváltozik látásmódunk. Noha látszólag környezetünkre figyeltünk, egyetlen pillanat alatt megváltozik rezgésterünk. Másokban csak azt látjuk meg, ami azonos hullámhosszon van velünk. Mikor másokban fel akarjuk fedezni az előnyös vonásokat, és erre koncentrálunk, energetikailag magunkban is felleljük és életre keltjük ezeket a tulajdonságokat. Ha másokat dicsérünk, magunk is a dicséret rezgésszintjére emelkedünk. Hiszen másokban is csak azt láthatjuk meg, ami bennünk is megvan. Ha felfedezzük mások isteni mivoltát, saját magunkat láttuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése