2011. február 11., péntek

Önfegyelem



Ha az ember nagyra értékeli a szabadságot, függetlenséget, hajlamos arra, hogy az élmények széles skáláját tapasztalja meg, számos dologba kóstoljon bele érintőlegesen, és gyakran okoz problémát, hogy leküzdje a rendszeresen ismétlődő rutinfeladatokkal szemben érzett ellenállást.
Ha az önfegyelmet úgy értelmezzük, hogy korlátozzuk a lehetőségeinket, vagy olyan dolgok megtételére kényszerítjük magunkat, melyekhez nem érzünk túl nagy kedvet, akkor esetleg úgy gondolhatjuk, hogy a szabadság, és az önfegyelem egymással ellentétes fogalmak. De igazából a szabadsághoz, függetlenséghez vezető utat az önfegyelem nyitja meg számunkra. Ez érvényes a külső, és belső szabadságra egyaránt. Bár, úgy tűnhet, külső életünk során rengeteg szabadsággal rendelkezünk, előfordulhat, hogy belül mégsem vagyunk szabadok. Sokan érezzük úgy, hogy kavargó vágyakkal, szorongásokkal, és negatív gondolatokkal teli elmével éljük életünket. A belső békét, és szabadságot megteremthetjük meditációval, vagy félelmeink feltérképezésével. A külső szabadság a fegyelmezett erőfeszítések révén születik meg, ebbe beletartozik az élet valamely terén elért kiváló teljesítmény, az egészséges test által biztosított szabadság, a fegyelmezett munka által elért társadalmi szabadság, önbecsülés, megelégedettség, és általában véve, hogy több lehetőségünk van az életben. Ha összpontosítjuk energiáinkat, és az unalom ellenére is kitartunk, nem csak felületesen érintjük a különböző élményeket, hanem el is merülünk azokban, a folyamat során sokkal többet tanulhatunk önmagunkról, és képességeinkről.
Állítsunk fel életünkben egy fontossági sorrendet, és mindig csak egyetlen dologra koncentráljunk, míg el nem végezzük azt. Csak azokra a dolgokra koncentráljuk, amit most kell elvégeznünk, és tegyük félre azokat, amiket később kell teljesítenünk. Ha ingoványos talajra érünk, mindig jusson eszünkbe a kitűzött cél, és ez inspiráljon minket. Ha pl. sokat akarunk keresni, vizualizálnunk kell magunknak, hogy mire költenénk el, és az milyen boldogsággal töltene el minket. Vagy, hogyan segítenénk vele szeretteinknek. 
Ha rátalálunk egy célra, amely elég fényesen lebeg előttünk, ez a jelzőtűz fog keresztülvezetni minket a mocsáron, folyamatosan eszünkbe idézve, mi vár ránk a túloldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése