2011. március 23., szerda

Az ideális társ: A tökéletes társ (2.rész)



,,Nem azt kell megtanulnunk, hogyan használjuk képességeinket és gondolatainkat, hanem meg kell tanulnunk elfogadni, hogy képesek vagyunk használni azokat.”

Mit viszünk mi egy kapcsolatba? Mit tudunk nyújtani?
Ha például azt szeretnéd, hogy társad mindig őszinte legyen hozzád, akkor listádon valószínűleg szerepel a ,,teljes őszinteség”.Ez az elvárásod, ennél kevesebbel nem elégszel meg. Semmi szélhámoskodás, semmi hazudozás, semmi hűtlenség, semmi elzárkózás, semmi elhallgatás, semmi titkolózás. De amit elvársz, azt nyújtanod is kell.
Felmerül tehát a kérdés, hogy mit is tudsz nyújtani ebben a kapcsolatban egyáltalán? Semmi szélhámoskodás, semmi hazudozás, semmi hűtlenség, semmi elzárkózás, semmi elhallgatás, semmi titkolózás. Megfelel ez a magadról alkotott képnek? Ezt bizony saját magadtól várod el. Sokat kívánsz, ám kívánalmaidnak magad sem tudsz megfelelni. Ha abszolút hűséget, és teljes őszinteséget kívánsz, neked is ugyanezt kell nyújtanod. Vagyis, ennek a minőségnek már meg kell lennie benned. A szomorú valóság az, hogy azzal, amire vágyunk, általában nem rendelkezünk. Ami nincs a tulajdonunkban, ahhoz nem teremtettünk megfelelő rezgésteret.
Akkor valami más erősebben rezeg bennünk. Párválasztáskor a valódi jellemünk ez a valami. Ez hozza létre a legerősebb rezgésteret. Tehát mindig csak azt kapjuk, ami valódi énünkhöz hasonlít. Párunk a tükörképünk lesz. Rezgésterünk ugyanis öntudatlan meggyőződéseink, meglévő vagy hiányzó képességeink hozzák létre. Mindig saját magunkat kapjuk társul. Mindig azt kapjuk, amit hajlandóak vagyunk adni.
Talán te is észrevetted, hogy a kör be is zárult, egyfelől nincs meg bennünk a képesség ahhoz, hogy társunktól megkapjuk mindazt, amire vágyunk. Másfelől viszont csak egy társ mellet tudunk a hiányzó képességekre szert tenni, mert csak így tudjuk megfigyelni, és eltanulni a hűséget, az őszinteséget, a gondoskodást, a közvetlenséget, a bizalmat, az érzékiséget, a türelmet és még sok egyebet.
Hogyan léphetünk ki ebből a körből? Tulajdonképpen nagyon egyszerűen.
Írd le a kívánságaidat, reményeidet, a legtitkosabb vágyaidat, mindegyiket! Fenntartások nélkül. Ne feledkezz el a legapróbb részletekről sem. Az eddigiekhez képest az a nagy különbség, hogy leendő társunktól nem várjuk el mindezt. Nem neki kell megfelelnie ezeknek a követelményeknek, hanem idővel nekünk. Ez ugyanis saját lehetőségeink, párunkkal közös céljaink listája. Olyan társat kívánunk, aki képességeit és hiányosságait tekintve egyaránt olyan, mint mi.
Társunk ily módon egyenrangú lesz velünk. Ugyanarra fog vágyni, mint mi, és ugyanazon akar javítani, mint mi. Nem fogja elvárni, hogy megmentsük vagy hiányosságait pótoljuk, ahogy mi sem várunk hasonlót tőle. Többé nem kell egymás előtt megjátszani a tökéletest. Így megszűnik minden elvárás és teljesítménykényszer. Olyanok lehetünk, amilyenek vagyunk. És hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy társunkkal azonos hullámhosszon vagyunk, azonosak a céljaink, vágyaink, és semmit sem kell rejtegetnünk. Tudjuk, hogy nem vagyunk tökéletesek, de ahhoz megvan az erőnk, hogy együtt járjuk végig az utat, amelynek során mindketten érettebbé, felnőttebbé válunk. Tudjuk, mi a célunk, mire kell törekednünk. Ez nem mindig sikerül tökéletesen, de nem is ezt várjuk el egymástól.
A leggyorsabban úgy vonzhatjuk életünkbe azt a társat, aki megfelel nekünk, megért minket, közel áll hozzánk, akiben megbízhatunk, ha olyan párra vágyunk, aki társ a fejlődésben. És mi is vállaljuk, hogy társai leszünk a fejlődésben. Magunkhoz csak akkor fogunk közelebb jutni, ha felismerjük, hogy sok mindennel nem vagyunk még tisztában, hogy nem kell zseninek, tökéletes társnak lennünk, hogy nekünk is lehetnek hibáink. Társunknak csak akkor lesz mersze olyannak mutatkozni, amilyen, ha mi közelebb kerülünk magunkhoz. Csak ekkor kerülünk közelebb hozzá is. Véget ér a bújócska, és végre kéz a kézben kelhetünk útra, hogy felfedezzük a világot, mert erőink többé nem forgácsolódnak szét az együttélésben. Az élet könnyű lesz.  Párunkkal közösen változunk meg. Tökéletes lelki társsá válunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése