2011. március 28., hétfő

Az előítéletek erejével



,,Egészen addig csalónak minősülnek azok, akiknek van egy jó ötletük, amíg az ügy érvényre nem jut.”

Tudatosan vagy öntudatlanul mindig afelé közelítünk, amit állítanak rólunk. Már az előítéletek említésére is saját csapdájába esik az ember, hiába igyekszik figyelmen kívül hagyni, elutasítani, vagy leküzdeni az ellene irányuló káros elfogultságot. Ilyenkor egy csapásra rátelepszik mindaz, amit évtizedekig hallgatott. Vagyis azonnal reagálunk az előítéletekre: nyomban alárendeljük magunkat a feltételezéseinknek. Ezek az előítéletek akkor is hatnak, ha ki sem mutatták, mondták őket. Elég, ha csak magunkban alkotunk ezek alapján egy képet valakiről.

Az előítéletek valójában erőteljes, célzott meggyőződések, amelyek elég erősek ahhoz, hogy befolyást gyakoroljanak a másik emberre- akár kizárólag energetikai hatásuk által. A róla alkotott véleménnyel segíthetünk, vagy akadályozhatunk egy másik embert. Ha jót gondolunk valakiről, erősítjük az illetőt. Ha rosszat gondolunk róla, gyengítjük. A pozitív előítéletek tehát általában jótékony hatásúak. Sokat segít például, ha bízunk a társunk vagy gyermekünk képességeiben, sikerében. Erőt csak azzal öntünk másokba, ha valóban hiszünk bennük és képességeikben. Ha bízunk bennük, ő is hinni fog saját magában. Ha bizalommal vagyunk párunk iránt, ő is jobban fog bízni saját adottságaiban. Ha mindezt csak színleg tesszük, épp az ellenkezőjét érjük el.

Rajtunk áll, hogy megváltoztatjuk e környezetünket. Környezetünk kialakításában sokkal nagyobb szerepet játszanak a meggyőződéseink, mint a gondolataink. Ha szeretnéd megváltoztatni szeretteidet, változtasd meg a róluk alkotott véleményedet. Ha családi egyetértésre vágysz, higgy benne, hogy mindannyian egyetérthettek. Ha ez sugárzik belőled, látni fogod, hogy embertársaid másképp is reagálhatnak, nem csak a beidegződött minták szerint. Ha megváltoztatod róluk a véleményedet, más oldalukról is megmutatkoznak.

Mindenekelőtt azonban rólad lesznek más véleménnyel. Hiszen hasonló a hasonlót vonz. A hasonló rezgésterek kiegészítik egymást. Egyszeriben átjár téged is a többiek bizalma és ereje. Minél többet adunk, annál többet kapunk. Miért ne használnánk hát jóra az előítéletek erejét?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése